Hoe herken je de candida symptomen en wat is het?

Dit is een schimmel die veel voorkomt in onze natuur. Deze schimmel voelt zich het meest prettig op warme en vochtige plekken zoals de huidplooien, slokdarm, mond, darmen en vagina. Bij de meeste mensen is deze schimmel vaak zonder klachten. 

Meestal is deze schimmel dus zonder klachten, maar kan zich snel verspreiden in een warme en vochtige omgeving. Bij deze situatie kunnen klachten ontstaan. Dit gebeurt in de mond, vagina of in de huid. Deze klachten komen omdat de schimmel de huid doordringt of in het weefsel van de slijmvliezen.

Voornamelijk vrouwen kunnen last krijgen van deze schimmelinfectie. De klachten kunnen zomaar komen. Deze spelen vaak op als je weerstand op een laag niveau, meer stress hebt, suikerziekte of bij gebruik van antibiotica en medicijnen. Tijdens de ongesteldheids-periode neemt de kans ook toe. Bij mannen zie je deze schimmel minder vaak voorbijkomen.

De kenmerken

De candida symptomen zijn jeuk bij de schaamstreek, Brokkelige of stinkende afscheiding. Verder kan het wat branderig aanvoelen tijdens het plassen. 

De behandeling

De schimmel is gelukkig erg goed te behandelen. Er zijn meerdere soorten crèmes beschikbaar die je op de vagina of penis kan smeren. Voor vrouwen is het ook mogelijk om tabletten te gebruiken. Als de schimmel terug blijft komen is er een aparte pillenbehandeling beschikbaar.